Strikningens verden – Island

Flere af de nordiske lande er kendte for deres strikketraditioner, Norge er nok det land som de fleste forbinder med får, uld og ikke mindst imponerende strik. Men både Færøerne og Island er lige i hælene når det gælder det lækre, tykke strik med flotte mønstre. Strik har for Island altid haft stor betydning, som også er tilfældet i andre af de Skandinaviske lande. Strikningen er stadig lige populær, i dag er det dog mere for det kreative og at strik er oppe i tiden, hvorimod at strik tidligere var en nødvendighed for at kunne holde varmen i det kolde klima. Dokumenter viser desuden også at det håndstrikkede har været brugt som eksportvarer – hjemmestrikkede bluser, sokker og handsker blev solgt til udlandet og indgik som en af de vigtigste økonomiske aktiviteter i Island.

Strik var ikke kun for de islandske kvinder, her var det nemlig helt normalt dengang at mænd også tog del i strikningen, og ifølge myterne så lærte de islandske børn at strikke før de kunne gå.

De karakteristiske islandske trøjer er kendetegnet ved det mønster som dekorerer bærestykket og mønsteret går ofte igen forneden langs ribben på både ærmer og selve trøjen. Ofte bruges garner i naturens klassiske farver – hvid, brun, grå og sort, men ofte strikkes de også i mere farvestrålende kombinationer. Bluserne er takket være det islandske uldgarn både tykke og varme, og derved også bruges som overtøj udenfor da de kan holde både fugt og kulde ude. Det er også derfor at man ser de fleste indbyggere på Island bære de karakteristiske trøjer, de har nemlig ikke brug for vindtætte jakker når bare de har deres islandske trøjer.

Det islandske uldgarn har den fantastiske egenskab, at det er selvrensende. Det vil sige at det ikke behøver at vaskes men blot kan blive luftet udenfor, eller den mest benyttede metode – at blive lagt på sneen så rejser fibrene sig igen og er klar til brug. Udover de tykkere trøjer, findes også helt fine og lette sjaler som strikkes i det tynde Einband-garn. Et garn som ser fint og sart ud men som er solidt og samtidig giver et florlet strikkeresultat.

Den klassiske islandske trøje, kendes af de lokale som Lopapeysa, som direkte oversat betyder uldbluse. De første bluser så dagens lys i 1920’erne og er siden blevet utrolig populær og er i dag et symbol på Island og dets kultur.

Traditionelle islandske uldgarner:
Plötulopi – på dansk kaldet Pladegarn, et uspundet uldgarn som føles let og luftigt. Det kræver lidt øvelse at strikke med garnet da det nemt går i stykker i og med at det ikke er spundet.
Álafoss Lopi – Alafoss Lopi, tykt uldgarn i stil med Pladegarn men som her er spundet, godt til tykke trøjer som skal bruges udenfor
Léttlopi – Lett Lopi, et klassisk islandsk garn som anvendes til de tykke og mønstrede islandske trøjer
Einband – Einband, tyndt og fint garn som især anvendes til lette islandske sjaler eller til f.eks mønsterstrik

Bøger med opskrifter på islandsk strik:

Islandsk strik
Bogen består af 65 opskrifter på tøj til kvinder, mænd og børn udvalgt i samarbejde med Islands største garnfirma, Ístex. De fleste opskrifter er til traditionelle islandske sweatre og cardigans, men der er også opskrifter på huer, sokker, kjoler, tørklæder, sjaler, vanter og meget mere.


Lun islandsk strik
Her er 27 spændende opskrifter på lune og nemme islandske trøjer, vanter og huer. Det burde være muligt for alle at finde en trøje, der passer, både til børn og til voksne. Bogens mange smukke billeder giver et godt indtryk af, hvordan den færdige model kommer til at se ud.


Hyggestrik – Strikkede sweatre
Smukke mønstre og blød uld er karakteristisk for islandske sweaters. Metoden hvor du strikker fra top til bund gør det meget lettere at strikke og fører til succes. Bogen indeholder 14 hyggelige sweatre med tilhørende huer, sjaler med mere, det hele uden besværlig montering.


Indlægget indeholder affiliate-links

Andre indlæg

Back to top button